Selectionday the hague

hotelschool the hague

Vorige week had ik selectiedag bij een geweldige hotelschool: ‘The Hague’. The Hague is een betaalbare Hospitality business school in Amsterdam en Den Haag. Sinds korte tijd kwam ik tot de conclusie dat ik wil gaan doorstuderen. Ik wist meteen dat ik naar een hotelschool wil, maar welke en hoe.

Hoge hotelschool The Hague

The Hague is een combinatie van het werk in het hotel en alles achter de schermen. Het eerste jaar werk je op elke afdeling in hun eigen hotel ongeveer 10 weken. Je doet housekeeping, kok, receptie etc. Zo is het uniek. Je zit niet alleen in de boeken en leert enorm veel. Het eerste jaar woon je op een campus. Meestal woon je met een internationale student op een kamer. Je eet, leeft en studeert op dezelfde plek.

Klinkt allemaal wel heel mooi toch? Dan heb je het probleem dat er maar 250 leerlingen per school worden aangenomen. Dat is niet zo veel.. De kans dat je wordt aangenomen is 1/4 en hierdoor is er een hele strenge selectie die ik vorige week heb gehad. Het leek mij leuk uit te leggen wat ze zoeken.

De selectiedag

Op de selectiedag is alles business. Je draagt je mooiste pak en ziet er tip en top uit.

Je hebt verschillende opdrachten die je moet doen. Je begint met een vak die je later nodig hebt en daarna worden de opdrachten willekeurig verdeeld. Je gaat een rekenopdracht doen, Engels, motivatietest, groepsopdracht en een interview.
Het vak wat wij kregen was Marketing, er werd veel uitgelegd over een onderwerp dat natuurlijk te maken heeft met hotellerie. Veel notities maken, want die heb je nodig!
De groepsopdracht was echt onbegrijpelijk, maar volgens mij was dat de bedoeling.. Het gaat erom hoe jij in een groep werkt. Ben je heel stil of de enige die praat? Of werk je echt in een team. Luister naar elkaar en laat iedereen zijn mening uiten.
Engels en rekenen krijg je opdrachten voor die je kan oefenen. Ik had helaas te kort tijd voor Engels en rekenen vond ik ook nog wel pittig. Bereid je voor..
Last but not least. Het interview. Mijn mening hierover als je twijfelt dat je deze opleiding wilt doen of kan doen wordt dit heel moeilijk. Je begint met een elevator pitch. Dat is in een korte tijd jezelf presenteren.
Wie je Bent
Wat je te bieden hebt
Wat je toevoegt (voordelen)
Wat je zoekt
Dat zijn de belangrijkste dingen voor in een pitch. Hierna komen de raarste vragen. Je moet het maar weten. Ik weet heel veel van hotels en wist me gelukkig daardoor te redden. Van de vraag wie is de baas van een hotel tot een scenario waarin jij laat zien dat jij een team player bent.
Je moet iets hebben waardoor jij jezelf kan verkopen. Ben je top atleet? Werk je in een internationaal bedrijf? Wees creatief.
Helaas weet ik ook nog niet of ik 1 van de 250 ben. Ik krijg het te horen binnen 4 weken.
Het belangrijkste is weet wat je wil en waarom. Een selectie dag is al 150 euro en het lesgeld is alsnog boven het gemiddelde.
Laten we zeggen als ik aangenomen ben dat ik nog wel een post hierover schrijf!

7 Replies to “Selectionday the hague”

 1. Hallo, ik heb deze zaterdag mijn selectiedag bij Hotelschool The Hague! Heb je nog tips of heb je nog meer dingen onthouden van het interview/ de dag zelf. Ik ben erg benieuwd namelijk!!

 2. Hoi Bibi, Voor het interview raad ik je aan om goed na te denken over 1 passie. Hou van je van schrijven, voetbal je elke week of ben je gek op fotograferen.

  Bij iedereen hadden ze 1 onderwerp en daar gingen ze op door en door vragen. Bij mij was het mijn ervaring als hotel receptionist/buitenland en bij de ander was het wonen in het buitenland, hoe het is als rugby speler.

  Een goed onderwerp is genoeg.

  Voor de rest raad ik je aan je beter te gaan focussen op je Engels en wiskunde. De kans dat je wordt aangenomen is 1 op 4 en dat is dus ook bij mijn groepje (Je loopt de hele dag met een team van 8 personen rond) gebeurd. Mijn Engels en Wiskunde was niet goed genoeg en omdat de selectie zo streng en kleinschalig is ben ik niet uitgekozen..

  Ik wens je alsnog veel succes!

 3. Hey,
  Ik ga binnenkort ook naar de selection day en had enkele vragen.
  Wat moet je precies aandoen van kledij? Op mijn invite stond er 'business', maar wat houdt dit precies in?

  Wat bedoel je met 'de raarste vragen', ik kan mij hier niet echt iets bij voorstellen :)…

  Wat voor wiskunde vragen ze precies tijdens de test en hoe wordt dit ondervraagd?

  Heb je nog iets van tips?

  Alvast super bedankt!!!!

 4. Hi!

  Business stond er bij mij ook. Ik zou zeker een pak aanraden. Ik had zelf voor mijn vorige opleiding al een mantelpakje moeten kopen en die heb ik die dag ook aangetrokken. Zo netjes mogelijk.

  De raarste vragen, moet ik echt even nadenken hoor. Ik had in mijn elevator pitch verteld dat ik al een tijdje in de hotellerie werk. Dus een hele makkelijke vraag die ze toch stelde was: Hoe heet een manager in een hotel. Ook een scenario als ik en mijn collega niet goed samen kunnen werken wat ik eraan zou doen en bijv. als ik een manager zou zijn wat ik beter zou doen.

  Je moet goed bedenken wat hun jou kunnen vragen tegenover jou elevator pitch.

  Ik wens je alsnog heel veel succes!

 5. Bedankt voor het antwoord!

  Is er enige mogelijkheid dat ik je nog wat vragen kan stellen in verband met de selectiedag?

 6. Hoi ik heb 1 april mijn selectiedag, ik was benieuwd of je automatisch naar de selectiedag mag, of dat er daarvoor ook al studenten geselecteerd waren. Ik ben heel benieuwd of ik word aangenomen maar ik hoop het beste!

  1. Hi Eline!
   Bedankt voor je reactie, volgens mij als je betaald mag je automatisch door naar de selectiedag.. Het is alweer even geleden dus ik weet het niet zeker! Succes in ieder geval!

Geef een reactie