De financiële planning voor studeren in Oostenrijk

gardens by the bay

Vele van jullie vragen zich af hoe ik dit allemaal kan betalen. Geloof me een studie en een stage volgen in het buitenland is niet goedkoop, maar met een beetje doorzettingsvermogen kan je een mooi budget opsparen terwijl je studeert. Een ding kan ik je bevestigen, het is altijd goedkoper via je studie dan zelfstandig. Ik vond bloemen bij deze post zetten en kwam langs dit gezegde: ‘Enthousiasme is een bloem die in weinig tuinen groeit.’

Wat is mijn doel

Ik heb uitgezocht voordat ik de keuze had gelegd op Oostenrijk waar ik wou studeren en wat ik kon veroorloven. Lees meer hierover in: De serieuze zaken: Sparen

Een groot voordeel van Oostenrijk is dat ik hier op een campus verblijf en all in €350,00 per maand betaal. Ik reken dat ik ook +-€350,00 uitgeef per maand in Oostenrijk en mijn doel is om ongeveer €1000,00 voor het gehele semester te hebben om leuke uitjes te doen zoals wintersporten en andere landen bezoeken!

Een kort samengevatte rekensom maakt dit: €700 x 5 = €3500 + €1000 = €4500 voor een semester.

De beurzen en vergoedingen

Erasmusbeurs

Oostenrijk is in vergelijk met heel veel landen duur. Zo ontvang ik een volledige Erasmus beurs á €1200,00 voor mijn semester van de EU! Een hele mooie meevaller vind je niet? Voor de Eramusbeurs heb ik wel enkele dingen moeten regelen, maar eerlijk is eerlijk besteed er 3 volledige dagen aan en je hebt €1200,00 verdient….. *kuch* doen!

OV-vergoeding

Buiten de EU om helpt de Nederlandse staat ook een handje om je naar het buitenland te sturen. Echt waar, Europa, I love you! Zo krijg je voor de periode dat jij je OV chipkaart niet ontvangt €90,00 per maand van DUO.

Hoe betaalde jij gewoonlijk je kamers?

Oostenrijk is duur daar hebben ze gelijk in. Maar volgens mij… is Nederland dezelfde prijsklasse. Als je gewoonlijk op kamers zit in Nederland betaal je al gemiddeld €350,00 per maand aan huur. Geloof het of niet, maar als je dat nu al kan veroorloven dan heb je eigenlijk je geld al bij elkaar om een semester in het buitenland te vertoeven!

Ik leen gemiddeld €200,00 euro per maand en ik werk 1-3 dagen per maand. Hiervan kon ik mijn salaris boven de €500 euro altijd opzij schuiven om te sparen voor mijn buitenland reis en spaarde ik €100,00 van mijn lening automatisch op.

En hoe zit het met je kamer deze zomer en je meubels?

Ik heb flink wat geld opgespaard doordat ik de zomer bij mijn ouders heb gewoond en bijna al mijn meubels heb verkocht. Ik heb zo’n €500,00 aan mijn meubels verdient en €700,00 bespaard doordat ik bij mijn ouders heb gewoond in Juli en Augustus. Cashen maar!
Lees meer over: 5 x tips voor een student die terug verhuisd naar zijn ouders

Geef een reactie