24 uur: Wat te doen in Bratislava

Heb je al eens van Bratislava gehoord? Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en een aanrader om toe te voegen aan je stedentrip naar Wenen of op jouw reisroute door Oost-Europa. Toerisme is er, maar de drukte is er niet. Daarom raad ik Bratislava echt aan. Toch is 24 uur echt wel genoeg en vertel ik je mijn aanbevelingen van 24 uur in Bratislava.

09:00 Onderweg naar Bratislava

Bratislava is slecht 1 uur reizen vanaf Wenen dus al heb je een leuke ticket gevonden voor een midweek Wenen is het misschien een idee om een dag of nachtje naar Bratislava te gaan. De trip kost je €20,00 retour! Wij kwamen om 10:20 aan in Bratislava en vanaf station Hlavná Stanica is het ongeveer 20 minuten lopen naar het centrum.

10:30 Koffie bij één van de leuke tentjes

Ik begin mijn stedentrip altijd met koffie.. Een lekkere verse cappucino, want het is natuurlijk een soort vakantie. Ze hadden overal prijzen van alcohol hangen, maar nergens van koffie. Uitiendelijk lieten we ons verassen bij een ijssalon en was een cappuciono slechts €2,00. Een goede start van mijn trip.

coffee

11:30 Op naar het Hrad kasteel

Het kasteel is te zien vanaf het centrum en een stukje naar boven. Het kasteel is gratis te bezoeken op het museum na. Mijn interesse ligt niet echt in de personen die daar hebben gewoond en daarom heb ik dit overgeslagen. Ik heb wel een sprookjes kasteel bewonderd. Het deed mij echt denken aan Doornroosje en het uitzicht was echt fantastisch!

Hrad castle

13:00 Neem dé knoflooksoep voor lunch (geloof me het vult echt)

We kregen deze aanrader van een vriend. Deze soep wordt geserveerd in een brood. Het ziet er leuk uit en is tussen €3,00 en €5,00. Wij kwamen op de terug weg van het kasteel langs een lokale markt, maar aangezien er ook veel wijn proeverijen werden gegeven besloten wij eerst een grote lunch te hebben. Daarom hadden wij besloten eerst de soep te drinken en daarna nog iets anders. Niet te bedenken dat we de soep niet eens op konden. De soep was zo machtig!

Dus al ben je opzoek naar een betaalbare vullende lunch, knoflooksoep it is!

Garlic soup

14:00 Bezoek de lokale zaterdag markt

We zagen de lichtjes buiten vanaf een afstand en er zaten zoveel mensen te genieten dat wij het gebouw in zijn gelopen en per toeval deze markt bezochten. Wij zijn hier echt wel een uur geweest. Mijn vriendin studeer wine business en hierdoor hebben ook heel wat unieke wijnen geproefd. Slowakije staat bekende om hun wijnen, bieren en honing. Je kan overal een beetje proeven, maar er zijn tafeltjes om een goed biertje of wijntje voor €1,80 te drinken.

Een echte aanrader als je interesse hebt in de lokale producten.

Zaterdagmarkt

15:30 Maak foto’s met de leukste iconen in Bratislava

Bratislava heeft echt een leuke toeristen attractie en dat zijn gekke monumenten door het centrum. Zo moest ik echt even een foto maken met me vriend: ‘Napoleon’, want wij zijn natuurlijk echte wereld reizigers (ik ooit dan). Verder zijn er zoveel leuke straatjes en ook gave graffiti door de stad verspreid dat een paar uur dwalen met je camera moeiteloos lukt.

Bratislava Napoleon

16:30 Tips !

Er zijn onwijs veel museums voor de geïnteresseerden. De museum waren niet echt van onze interesse en daardoor hebben wij het ook makkelijk gered in 24 uur. Het ruimte museum, transport museum, Bratislava museum en het museum van het Hrad kasteel.

Museum

18:00 Eet voor een prikkie een Slovaakse maaltijd

De Slovaakse maaltijd is op elke hoek te vinden. Toch zijn sommige stukken duurder dan de ander. De gemiddelde prijs hoort te liggen tussen de €6,00 – €13,00. Als je dit aanhoudt weetje dat je bij een over geprijsde locatie zit of niet. Wij hadden een varkensrib van 1600 gram voor serieus €13,00. Het was zoveel dat we een deel to go hebben meegenomen.. Mijn samenvatting van Slovaaks eten is dat alles teveel is. Teveel knoflook, teveel vlees en teveel saus.

Ik at bij Bratislava restaurica, het is een soort pop-up restaurant waar je alle specialiteiten kan proberen. Enorm groot, maar wel echt betaalbaar. Locale biertjes en wijnen vanaf €1,10 en ik had een honingwijn geprobeerd voor €1,80.

Restaurica

19:30 Slovaakse biertjes, wijntjes of avondje uit

Wij hadden de trein rond deze tijd al naar huis genomen, want vanwege onze aansluiting met Krems hadden we toch liever dat we een back up hadden van de laatste trein. Ik heb een enorm leuke brouwerij met bar gespot en zoveel plekken met live muziek in de avond. Ik hou ervan! Ook zijn de geruchten dat je erg goed kan uitgaan in Bratislava en vertelde de borden: Tequila voor €1,30. Dus misschien kom ik nog wel een keer terug voor een avondje uit in Bratislava…

De live muziek in het restaurant waar wij hadden gegeten begon om 20:00 dus al hou je niet van uitgaan zou ik alsnog pas de trein terugpakken rond 22:00 naar bijvoorbeeld Wenen. Onze trein vertrok om 18:40 en wij waren vertrokken uit het centrum om 18:00. Onze trein stond klaar en wij hadden een fantastische dag!

24 uur Bratislava

8 Replies to “24 uur: Wat te doen in Bratislava”

 1. Lijkt mij echt de moeite om eens af te slaan. Ik zet het op de to do als we in de buurt zijn 🙂
  Groetjes http://www.reisfanaten.be

 2. Zeker van Bratislava gehoord maar nog nooit geweest! Wil graag meer van Oost-Europa zien en Bratislava ziet er leuk en mooi uit. En die knoflooksoep wil ik ook wel proberen 😉

  1. Daarom ben ik zoveel mogelijk bezig met Oost-Europa ontdekken!

 3. Wat een goed idee om deze stad te combineren met Wenen. Ik zou er graag een keer naartoe willen!

  1. Zeker dan en voor die prijs retour, ideaal!

 4. Klinkt als een stad om eens mee te pakken op een weekend tripje in de zomer

  1. Ja, dat is echt een perfecte combi!

Geef een reactie