VISUM: Grensovergang Costa Rica – Panama – Hoe werkt dat?

grensovergang Costa Rica - Panama

Aangezien ik langer dan 90 dagen in Costa Rica zal blijven moest ik vorige week mijn visum verlengen. Ik had vooraf mijn stage al gevraagd wat de beste optie was, maar mijn collega’s zeiden dat de goedkoopste optie is om een weekendje het land uit te gaan. Ik heb gekozen om 4 dagen naar Bocas del Toro te gaan en zal uitleggen hoe de grensovergang Costa Rica – Panama werkt.

Bus naar Sixaola

Er zijn verschillende opties als een shuttle nemen die je helpt bij de grensovergang, maar de goedkoopste optie is de bus naar Sixaola. Het busbedrijf is Transporte Mepe en de tijden kan je hier vinden: Horarios buses. Mocht je reizen naar Bocas del Toro, raad ik je aan de bus van 06:00 van San José te pakken. Je zal voor 12 uur bij de grens zijn en dan ben je er zeker van dat je de laatste boottaxi naar het eiland. Er is een tijdsverschil van 1+ uur vooruit en hierdoor was ik rond 3 uur bij de boottaxi. Ik heb gehoord dat de boottaxi’s tot 16:00 gaan.

De grens van Sixaola naar Panama

In totaal moet je langs 4 punten om de grens oversteek soepel te laten verlopen en het volgens de ‘regels’ te doen.

Punt 1: Als je uit de bus komt moet je terug in de richting lopen waar de bus vandaan komt en je ‘departure tax’ betalen. Dit was voor mij 7 dollar. ik ga de bon toevoegen, want ik betaalde 2 dollar voor mijn bagage.. De vertrek belasting kan betaald worden onderaan de trap.

Punt 2: Als je de trap ziet loop je daar naar boven om richting de brug te gaan om de grens over te steken. Op de brug is de douane die je stempel zal geven om Costa Rica te verlaten. Geef ze de bon die je hebt ontvangen bij het vorige punt en vaak vragen ze wat je gaat doen. Ik was een weekendje weg naar Bocas del Toro en kreeg de stempel zonder problemen.

Oversteken!

Ja, dan mag je Costa Rica uit en over de brug naar de overkant lopen daar staan twee officiers om nogmaals je paspoort te checken en dan loop je richting punt 3: Customs, Panama. Dit punt is een beetje verstopt. Wanneer je  bij het einde van de brug bent moet je direct naar rechts lopen en één van de huisjes is dan het bureau waar je het papiertje moet invullen. Je kan het altijd vragen!

Punt 3: Mocht je vaker buiten Europa hebben gereisd ken je het papiertje wel. Je moet je paspoort nummer invullen en aangeven dat je niet meer dan 10.000 dollar in cash mee hebt. Dit is puur voor registratie. Ze checken je paspoort na en hier zullen ze je eigenlijk niet stoppen.

Punt 4: Douane van Panama is het meest officiële kantoor. Als je verder loopt naar de customs loop je naar links langs het taxi punt. Hier zie je in grote letters: Migration office. Wacht in de rij en laat je paspoort zien. Ze zullen je ondervragen wat je komt doen en bij mij vroegen ze een bewijs van vliegticket naar mijn thuisland. Ik had dat op het moment niet bij de hand. Hoogstwaarschijnlijk laten ze je gaan met een excuus, maar mocht je een bewijs hebben is het handig om het uit te printen voor ze. Hier krijg je je laatste stempel.

Mocht je de route vice versa doen dan betaal je een belasting bij de grens van Panama à 3 dollar in plaats van Costa Rica. 

Wat moet je hebben?

Er werd mij verteld dat ik een retour ticket moest hebben terug naar Costa Rica, maar daar had de Panamese douane weinig interesse is. Wat een beetje raar is, want ze wilde graag weten of ik een terug vlucht had naar mijn thuisland. Met wat geduld laten ze je waarschijnlijk over de grens, maar mocht je dit willen vermijden is een bewijs van vliegticket aan te raden.

  • Paspoort
  • Dollars of colones voor de vertrekbelasting
  • Bewijs van retour ticket

In totaal duurt dit hele proces ongeveer 1 uur en ben ik hierna naar Bocas del Toro gegaan. Hoe je daar komt plaats ik snel op mijn blog!

Na alle verplichtingen is het toch echt tijd om te genieten! Bocas del Toro is een aanrader.

Sea view

Geef een reactie